Delavnice o prikazu kuhanja SOKA iz šmarnice
KDAJ: 29.8.2019 ob 17:00 uri
KJE: pred LIŠKO ZIDANICO
V Društvu vinogradnikov »Lisec« Dobrnič smo organizirali delavnico O IZDELAVI SOKA IZ ŠMARNICE. Ta delavnica je v okviru Strategije lokalnega razvoja na območju LAS STIK z naslovom operacije »Zdravo z naravo«.
Dne 25.8.2019 so bila poslana vabila po pošti in dana na oglasno desko po Liscu. 28.8.2019 smo pripravili prostor in pripomočke, da smo imeli pripravljeno za delavnico , ki je bila 29.8.2019.
Ob pričetku delavnice je bilo potrebno pripraviti prostor ter posodo za kuhanje soka. Grozdje šmarnica smo vzeli iz zmrzovalne skrinje. Šmarnico smo najprej stisnili s prešo in ko smo pridobili sok, smo ga dali v posebno posode, od te pa speljali sok preko pastelizatorja. Ko se je tu segrel do določene stopinje, smo pričeli s točenjem soka v steklenice. Po končanem pasteliziranju smo vse izdelke etikirali, Potem pa so bili izdelki pripravljeni za dostavo v trgovino Bosepo d.o.o. na degustacijo oziroma pokušino.
Delavnica je bila zaključena ob 23,00 uri.
![]()
KDAJ: 25.10.2018 ob 14:00 uri
KJE: pred LIŠKO ZIDANICO
V Društvu vinogradnikov »Lisec« Dobrnič smo organizirali delavnico O PRIKAZU KUHANJA SOKA IZ ŠMARNICE. Ta delavnica je v okviru Strategije lokalnega razvoja na območju LAS STIK z naslovom operacije »Zdravo z naravo«.
Dne 23.10.2018 so bila dana vabila na oglasno desko po Liscu. Dne 24.10.2018 smo člani društva v vinogradu na Liscu, kjer še raste trta šmarnica, pobrali sadove – grozdje šmarnico. Sodelovalo je je več članov, in sicer tako otroci kot starejši, kar je razvidno tudi iz priložene slike. En del grozdja smo dali v zmrzovalnik za kasnejše kuhanje, en del pa smo pustili v kleti na hladnem za kuhanje soka naslednji dan. Tako smo dne 25. 10. 2018 pričeli s prikazom kuhanje marmelade iz šmarnice. Prisotne so bile tudi starejše članice in člani društva in so iz njihovih izkušenj pokazali mlajšim, kako se kuha sok.
Po končanem kuhanju so članice in člani nalili sok v steklenice. Steklenice, napolnjene s sokom so bile dostavljene v trgovino Bosepo d.o.o. na degustacijo.
Po končanem kuhanje in spravljanju soka v steklenice, smo zaključili delavnico ob 18,30 uri.
Povezave:
https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl
https://www.program-podezelja.si/sl/



